Тъги

Това е една картина от дъщеря ми – Галя. Казва се „Сам“. Мисля си, че подхожда.

Тъга І

Тъжен си. Една такава горчиво-сладка тъга, която се разлива от мозъка до върха на всичките ти пръсти.

Тъга, съпроводена с някакво безметежно спокойствие. Спокойствие, че имаш много време, че изпитите са далече, а след тях идва dolce far niente; че тая вечер си останал сам със себе си, с “Международни отношения” под светлината на лампата и с пакета цигари до тебе, към който винаги можеш да посегнеш.

Няма по-дълбоко спокойствие от тъжното спокойствие. Когато не очакваш бури в емоциите, когато пред погледа ти е само една равна пустота и мисълта за едно празно легло, което ще напълниш с желанията си и с тихото примирение, че няма кой да ти помогне да ги изпълниш.

Тъга.

Тъга, че си емоционално ограбен от живота, тъга – не завист – че други са те прередили на опашката за щастие, тъга, че само в тия дебели книги намираш забравата от Ежедневието, дето кипи навън и пуша отровни пари. Тъга, че който и от познатите ти да те потърси сега, няма да му се зарадваш толкова, колкото се радваш ad hoc на самотата си.

Тъга.

Но в тоя момент, противно на очакванията, най-много ти се живее. Може би все пак си струва – дори и само за това, че някоя такава влажна вечер пак ще изпиташ тая горчиво-сладка тъга, която се разлива от мозъка до върха на всичките ти пръсти.

05 февруари 1988

Тъга ІІ

Добре заварила, поредна тъжна вечер. Разхвърляният ден свърши изведнъж и когато се върнах, ти ме чакаше със спокойствието на оня, дето знае, че няма какво да изпусне освен Времето. Беше минала по утъпкания път на няколко твои посестрими и покрай изровените коловози на буксуващите дни. Ти ме гледаш с уморените си очи и ми казваш да не поглеждам към телефона, защото докато ти си тук с мен, той няма да звънне, освен може би за да ми досади. Ти ми казваш, че тия около мене искат да ме употребят за нещо; съгласявам се с тебе, защото си права и дори не мога да се ядосам от това. Подхвърляш ми, че за да си отидеш, трябва да дойде някой друг и го правиш спокойно, защото знаеш, че тоя другият няма да дойде. Защото го няма. Не се и опитвам да те прогоня, защото ми е интересно да гледам през теб и през дима на цигарата ми тълпата на тия, дето освен че се мислят за хитри, са и такива, да наблюдавам мрежите, в които се опитват да ме уплетат и успяват, да съзерцавам опитите им да отмъкнат нещо от душата ми, които до един се увенчават с успех.

До след утре, поредна тъжна вечер.

24 септември 1989

Тъга ІІІ

Вече може би не е необходимо да си казваме “здравей” или “добре дошла” – така добре се познаваме, поредна тъжна вечер, че можем само да си кимнем като стари познайници, които се срещат всеки път в тия унили часове сред изпарения от дневните зловония и отгласи от нравствени разложения и се опитват в гримираните от изтеклото време спомени и забулените от бъдната неизвестност красиви илюзии да намерят сили да започнат Утре-то.

В тоя странен час, в който мнозина са си легнали, за да спят; малцина са останали, да поемат още малко масова култура от телевизорите; някои са тръгнали да бягат от себе си, търсейки забрава в мимолетни удоволствия и единици са щастливите – разбирам, че не мога да се присъединя към никоя от тия групи. На първата съм изконно чужд, пък и по това време рядко съм изморен; телевизорът ми навява тих ужас, че ще свикна се неговата компания; съмнителните удоволствия са ми досадни до болка, защото са ми познати до втръсване, а когато ти си с мен, поредна тъжна вечер, не мога да се присъединя и към щастливите. Но дори и теб да те няма, ще трябва да те измисля – илюзията за щастието е тъй дълбоко свързана с алчната идея за неговата трайност, че неизменно се самоунищожава. И тогава идваш ти. Опитът да се живее за мига систематически се проваля въпреки твърденията на разума, че може да е успешен. След поредния му провал очаквам твоята поява, за да пропъдя ужаса.

………………

И ето те – донесла със себе си странното чувство, което оставя едно разчистване на бюрото, което беше само повод да се завърна към спомените, за да ги преживея отново; макар и за миг да се върна към онова, което съм бил, за да му завидя; да си припомня хилядите минути, посветени на неща, тогава изглеждали важни, а сега станали скъпи; да прочета наивните си въпроси, стрували ми се дотолкова значими, че да бъдат записвани и превърнали се в тъжна сянка на сегашното знание, което съм готов почти без колебание да сменя с тогавашната сладка игнорантност. Нахапаната ябълка на познанието си остава грозно наядена и вратите на предишния наивен Рай са измамно отворени – те ме зоват не да се върна, а само с половин уста ме канят “да намина някой ден”, за да ми покажат назидателно, какво съм изгубил.

И двамата знаем, колко е тегаво да живееш според чужди очаквания и колко безплодно е да осъществяваш чужди амбиции; колко непочтено е да всаждаш у другиго своите ценности и колко нетолерантно е да ги отстояваш с тиранично упорство. Ти си свидетел, че често се поддавам на първото и не съм предпазен от изкушенията на второто. Сега, когато в чекмеджето инфлацията яде безшумно суми, за които преди съм можел да мечтая, но не съм го правил, битието ми бавно трови онова, което  всъщност може би съм и зная, че няма да мога да му попреча, може би защото не го искам.

Que sais-je? – пита маниерно Montaigne и няколко века по-късно получава не по-малко претенциозен отговор: “Plus que j’en ai besoin“. Всеки в кулата си.

Serdicae, XXV.V. – XIII.XI.MCMXCIII.a.D.


Когато ме напуснат

(Тъга IV)

Когато ме напуснаха на 24, светът изглеждаше да е свършил, без да беше.

Когато ме напускат на 44, светът може наистина да е свършил, но не изглежда така.

На 24 се ужасявах, че свършилото няма как да се повтори.

На 44 знам, че няма да се повтори, нито пък го искам. Знам, че следващото ще е просто различно.

На 24 излизах и си намирах нещо друго.

На 44 не ми се излиза. Мога да се обадя и ще дойдат. Но няма смисъл.

На 44 най-сетне знанието от книгите болезнено се превръща в познание:

-          че няма значение, дали си прав;

-          че няма сила, която да задържи решилия да си тръгне;

-          че няма смисъл, той да остане;

-          че отишлият си може и да се върне – но че е безнадеждно, да го чакаш, глупаво – да го искаш и тъпо – да го приемеш;

-          че няма нищо, което да свърже хората достатъчно силно и че най-здравата им спойка е нерешителността.

На 44 знам, че самотата не е страшна, защото съм я преживявал и заедно с другия; защото знам, че в крайна сметка е неизбежна; защото най-сетне „съм си достатъчен, а понякога си идвам и в повече”.

Търся утеха в злорадието, сублимирам обичта си в гняв, насочвам го насам-натам. Боря се с топката в стомаха си при събуждане, с ръката, стиснала гърлото ми денем и с безсъниците в поредни нощи. Накрая се отказвам да прогонвам спомените, защото са престанали да болят.

Трупам знание – трупам тъга – губя гняв.

Забравената свобода е сладка; оежедневената е скучна. Осъзнато живяната е радост.

Погледът ми е станал игрив; излъчвам сигнали; светът им отвръща радушно.

Радушното обаче не значи страстно. Случките, които са се престрували на пропуснати възможности, често ще се разголват като (без)обидни разминавания.

Държа се. За себе си.

Luzern – Zürich – Крапец, 7-20 август 2010

8 коментара по “Тъги”

 1. Жени казва:

  Ето тази ти Тъга успя да ме разплаче… Може бях и подготвена от предишните…:) „Държа се за себе си“ е особено добър край…

 2. Жени казва:

  * може би

 3. Евгени казва:

  Тъга
  Тъжен си. Една примирително-опрощаваща тъга, съпроводена от наивна усмивка. Прощаваш (си), но не защото си великодушен. Навън вали. Вътре също. Облаци са обвили кулата, а ти просто не искаш да се изкачиш по-горе. Знаеш цената на всеки етаж. Приятелите ти са (те) напуснали. Истината е несподелима. Припомняш си думите на Пастернак: „Нищо не може да е друго, освен това което е.” Избягваш условността. С гняв забиваш жалона, но се оказва, че си на плаващи пясъци. Луната ехидно ти се присмива. Тъжен си. Не се отричаш от думите си, но мълчиш. Pulchrum est paucorum hominum. Не изпитваш самота, освен когато си щастлив. Хората не те разбират. Ти – тях също. Не желаеш. Осъзнал си, че човек е сам в живота (си). Поглеждаш през прозореца. Стотици светлини. Питаш се има ли смисъл и маниерно палиш цигара. Умът ти се напряга, докато тялото механично извършва движенията. Вдишваш жадно. Искаш да спреш да мислиш… завинаги. Или поне не толкова. Поглеждаш към мястото, където неотдавна е стояла снимка. Тъжен си. Да, тъжен си. Иска ти се да го изкрещиш, да се свлечеш безпомощен в ридания, но не можеш. Част от теб стои отстрани и гледа с отвращение слабостта ти. Изправяш се. Цигарата е изгоряла. Доближаваш се до прозореца. Навън всичко блести. Лъч надежда, но не железен като Яворовия, а ефимерен. Дори не си правиш труда да се протегнеш за него. Гледаш бездната, но тя, като че ли, още да не е погледнала в теб. Затваряш очи. Мрак. Тъжен си. Тъга се разлива по цялото ти тяло и безпомощен гняв ту се надига, ту изчезва, сякаш без основание. Знаеш, че утре няма да мислиш така, но знаеш също, че това мислене е част от теб.

 4. Мария казва:

  В тъгата се раждат устоите.
  Най-здраво стои на земята този, който се държи за себе си.

 5. Иванова казва:

  „Държа се. За себе си.“…Хубаво,много хубаво!В това е силата Ви.И в думите Ви,които така хубаво използвате.

 6. Л.Ив.Йорданова казва:

  Mного въздействащи думи!

 7. В края на публикацията в съзнанието ми се зароди асоциация за песента на Rammstein – Wo bist du.

  http://www.youtube.com/watch?v=F6UuEUycK6o

 8. Ивайло казва:

  Макар да съм ги препрочитал доста пъти и да съм се асоциирал с различен текст, снощи и днес се фокусирах върху втората „Тъга“. Неволно забелязах сходството с датите…интересно е да знаеш, че по същото време, преди 24 години някой е чувствал същото, което ти сега.
  Поздрави.

Вашият коментар