Към абсолвентите от Велико Търново

Скъпи колеги,

През 50-те години на ХХ. век се твърдеше, че правото ще отмира – защото в новото социалистическо общество от него няма да има нужда. Сега имам чувството, че правото пак ще отмира – само дето не са го обявили официално.

Завършвате в странно време. Време, в което аргументацията е без значение, защото е надделяна от надвикване. Време, в което словото не се ползва за казване, а за лъжа. Време, в което закони се приемат заради тясногрупови интереси и това не се дори и крие. Време, в което депутати внасят законопроекти и предлагат на заинтересуваните да ги оттеглят срещу шестцифрени суми. Време, в което председателката на Варненския окръжен съд е избрала банка, която да обслужва съда, а банката е избрала председателка, която да обслужва нея – като в знак на дружба й е дала кредит със странно ниска лихва и 8-годишен гратисен период.

Институциите – а правото в голяма своя част живее чрез институциите – са в трагично и небивало състояние. Такъв упадък, такава парализа и най-страшното – такова неуважение към институциите – не е имало нито в Царство България, нито в Народна република България, нито в Република България.

 • Прокуратурата ни в течение на седем години – до към 2005, ако не ме лъже паметта – беше заложник на характеропатиите на Никола Филчев. При сегашния Главен прокурор Цацаров прокуратурата е дотолкова грубо употребена за лични стремления и приятелски услуги, та никой вече не я приема на сериозно и не се бои от нея. Аз поне – не.
 • Съдът ни започва да се характеризира с одиозни имена – Ченалова, Урумов, Светлин Михайлов, Пенгезов. Едната извършва регистърни услуги всякакви; другият има социално слаба дъщеря, която получава оземляване с имот тъкмо до морския бряг, третият върлуваше дълго като екзекутор на няколцина клиенти из СГС, последният илюстрира, че в съдебните екшъни няма „good guys“. Проблемът не е дори толкова в такива съдии – нищо, че списъкът с имената им може да бъде плащешо дълго продължаван – а по-скоро във Висшия съдебен съвет, който не вижда проблем в описаното.
 • Това Народно събрание като небивало безличие, слабост, безпринципност и опазеност с метални заграждения ще остане в историята още и с председателя си Михаил Миков с незабравимата му реплика „Не ми пука“. И с провеждането й на дело, когато показа, че не му пука не само от неколцина възмутени студенти, но и от волята на 470 000 български граждани.
 • Този Министерски съвет достигна чрез мнозина свои министри до нравствени измерения без аналог в историята на България.
 • За Конституционния съд няма да говоря, защото вече написах.
 • Банковата ни система – едно от малкото ако не свестни, то поне стабилни неща – се заклати от странна компания, обединена от незнаен общ интерес. In order of appearance – 1) успелият млад Делян Пеевски; 2) догонващият го в много отношения Сотир Цацаров; 3) Иван Искров, който излезе да успокоява вложителите с вид на седмокласник, хванат да пуши марихуана; 4) Бойко Борисов, прокобил катастрофална криза и посочил невъзможни пътища за изход от нея*.
 • Медиите в България дотолкова са злоупотребили със себе си, че са загубили влиянието си – което макар и малка и тъжна, е все някаква утеха.
 • Университетите у нас произвеждат дипломи на килограм, някои ги продават вече може би и дистанционно – но това дали има значение, след като се оказа, че за да се успее на 33 години, дипломата не е най-важното нещо.

Можем да продължим с политическите партии, средното образование, болниците, футболните отбори, детските градини и общото събрание на етажната собственост. Можем . Можем с тежка въздишка да обобщим „Всичките са маскари“ и да си сипем третата ракия.

Не сте ли се обаче замисляли за едни думи, написани от Алеко Константинов – „Брееей! Хитро момче излезе, да е живо на баща си, всинца ни измами! Ашколсун! Браво!“ Сигурни ли сте, дали всъщност презирате описаните досега герои или всъщност им се възхищавате?

Ще продължа с едни думи, станали вече популярни – „Атина е такава, защото атиняните сме такива“.

И ще завърша с една притча. Един град имал много лош управник; всички били пропищели от него. Епископът на града денем и нощем се молел и жалвал на Господа – „Защо ни, Господи, наказа с точно такъв управник?“. Накрая на Господ му омръзнало, та му се явил и му казал „Избрах ви този, защото по-лош не можах да намеря.“

Sapienti sat.

И тъй като възрастта ми го предполага, а възможността да говоря пред вас ме изкушава, ще си позволя да ви досадя с няколко препоръки.

 • 1. Не чакайте системата да се оправи и да ви решава проблемите. Пробвайте се вие.
 • 2. Търсете себеподобни и се обединявайте – не в партии, а по симпатии и активна подкрепа.

Защото много е страшна самотата на борещия се за правдини, лишен от подкрепата на тези, за чието благо се жертва. Не го оставяйте.

Забелязали ли сте, че начело на обществени структури често застават не кадърните, а амбициозните. Талантът не иска да управлява и по-скоро се гнуси да го прави, а наглостта копнее. Затова -

 • 3. Не пускайте наглите да ръководят. Не поощрявайте безочието чрез пасивността си. А ако вече сте пуснали някого – поне го контролирайте. Не се гнусете да участвате в управлението. То е ваш дълг и необходима тегоба.
 • 4. Не се вторачвайте в лошите примери, като недосъзирате светлите.

Както най-добрите са 5% от хората във всяка една група, така и най-злите са пак 5%. Светът обаче се прави от останалите 90%. Не ги презирайте. Работете с тях и за тях. Най-добрите ще се справят или – което е по-вероятно – ще загинат (знаем, че открай време най-свестните са ги посвещавали на боговете, защото този лош свят не е бил достоен за тях). Най-лошите 5% ще останат непоправими и смъртта ще ги завари, преди да се покаят. Не ги оставяйте да задават тона.

 • 5. Правете, което трябва, да става, каквото ще. Може и да е банално, но е вярно. За да го осоля малко, да ви споделя, какво казваше Съдия Румен Янков – „Като не знаеш, какво да направиш, приложи закона.“
 • 6. Не чакайте бързи плодове от усилията си. Често от стремежа ви ще излезе нещо много по-различно от очакваното. Радвайте му се. Не бъдете в плен на предварителните си представи.

Не искайте всичко и веднага. Няма да стане. Но малките стъпки са мислими и реални. Те ни водят напред. Раят обаче не е зад ъгъла. Ние вероятно няма да стигнем до него. Не бъдете егоисти – оставете и за бъдните поколения да свършат нещо. Но им проправете малко път напред.

„Отчаянието е любимото дете на гордостта“ – като искате всичко веднага, си въобразявате, че можете да изкорените злото набързо с устремните си действия. Безумна гордост е, да продължите да го вярвате и след сегашната си възраст. Усмирете се и помнете, че гордостта е грях. Смъртен грях.

Успехът не е на края на 100-те метра спринт, а на 42-ия километър на маратона.

За да завърша с нещо западно и купешко – Le droit, ce n`est pas la loi. (Правото, това не е законът).

Пазете правото. Включително и от закона.

А дано то ви огорчава сравнително рядко.

Търново, 5 юли 2014

* Първоначално абзацът завършваше с думите „и 5) Иво Прокопиев, включил се в нестройния хор с крайна неуместност„.
Да го включа в изброената странна компания ме накара негов постинг във Facebook.
След разговор с него установих, че този постинг, дал ми повод да мисля, че той се присъединява към тези, засилващи банковата паника, е отправен само до тесен кръг негови Facebook-friends, не е публичен и поради това не е от естество да клати стабилността на банковата система.
Съжалявам за недоглеждането от моя страна.

12 коментара по “Към абсолвентите от Велико Търново”

 1. Росица Димитрова казва:

  Поздравления, Крис! Дано младите имат ухото, душата и ума да чуят думите ти, да се развълнуват и да ги приемат за своя кауза!

 2. Vassil Petrov казва:

  Речта е недостатъчно агресивна. Заобиколени сме от такава адска комбинация от наглост, безочие и простащина, че лозунгът трябва да е: „Бий простака през устата“!

 3. Велина казва:

  Завърших Софийския университет , специалност „Право“, бе да имам шанса да ми преподавате. Но имам и следя почти фанатично всичко, което пишете и издавате.
  Няма да пиша колко Ви харесвам и колко ВИ вярвам….просто Ви моля: да светите все така неуморно и въпреки!

 4. Даниела казва:

  Много добро. Силно. С необходимата капка оптимизъм, при все катастрофичното положение.
  Не ми допадна махането на точка 5, ведно с извинението по-горе. Въпросното лице е дало не малко поводи, за да подозираме, че е част от парцелирането на държавата от икономически структури. Които воюват, водени не от държавния интерес, а от собствен, икономически такъв. Това, че в момента той е може би от страната на по-малко лошите, /майко мила, нашата действителност е по-тежка от времената на Алеко, когато пяната изплува на повърхността/ не е основание да премълчаваме истината и конкретно неговото участие в „нестройния хор“, както сполучливо пишете.

 5. de facto казва:

  Пределно уместни думи, жадувано утешение, търсено потвърждение и жесток импулс /cool/ за всички нас- мислещи, практикуващи и живеещи в опозиция на реалността!Благодаря за удоволствието да прочета мислите си…

 6. Александра Божимирова казва:

  Много харесах словото, само моля някой да ми обясни, защото явно съм пропуснала, как се е включил Иво Прокопиев с крайна неуместност. Ще да е нещо мегазначително, щом като му е отредена цяла точка, наравно с изцепките на Борисов, Цацарос, Искров и Пеевски. Я, чакайте малко. Тук пета точка, където се споменава, Иво Прокопиев, липсва. А, сега прочетох защо липсва. Е, малко късно, вече словото се цитира заедно с въпросната пета точка.
  След всичко, което „Икономедиа“ направи през последните години, за да привлече вниманието на обществото и институциите към случващото се в КТБ, да бъде посочен Иво Прокопиев като част от компания, клатеща банковата система, е проява на крайна неуместност.
  А Вашето обяснение не оправя нещата. Може би трябва да опитате отново. Така излиза:“И, не грешиме ний, кога грешиме тайно“, „Тартюф“, Молиер. Сигурна съм, че искате аудиторията Ви да остане с това впечатление.

 7. Александра Божимирова казва:

  Исках да кажа, сигурна съм, че НЕ искате аудиторията Ви да остане с това впечатление. Техническа грешка, извинявайте.

 8. Nikolay Raykov казва:

  Господин Таков, мощното ви перо винаги ме впечатлява. Горките абсолвенти, вашата реч им е действала като стрес тест. Жалко само, че не сте засегнали избирателната система, която е фундамента, на който се крепи системата, възпроизвеждаща злото. Четейки закона за допитванията, е очевидно как умишлено е създаден да възпрепятства основно право, залегнало в конституцията „Властта произтича от народа“. Липсва възможност за граждански контрол, а това води до отчаянието. ГРАЖДАНСКО ВЕТО

 9. Николета Лингорова казва:

  Криси, благодаря ти от името на всички нас, които 25 години гоним вятъра или чакаме Годо, че даде плът на мрачните мисли и изрече вместо нас горчивите думи… Лошото е, че неотклонно следвам твоите шест заръки към младите ни колеги, но се боя, че преди да дочакам плодовете на 20 годишни усилия, дървото на търпението ми ще изсъхне… Уморих се да правя каквото трябва, а да става онова, което някой, някъде, за свой рахат е програмирал, обезверих се, че нападайки вятърните мелници, ще съкруша демоните на некомпетентността и наглостта! Ако имаше смисъл, щях ритуално да изгоря мечтаната диплома от ЮФ на прага на Алма Матер. Но знам, че единственото, което ще постигна, е да вися по опашки за вадене на дубликат (а може би и в съда за унищожаване на официален документ…) И все пак, да не отчайваме младежта – може би ние сме виновните, че у нас не е Германия. Нали уж имахме историческия шанс да изградим ново общество и нова система?….

 10. Natalia казва:

  Ехх…напомня ми за речта на Стив Джобс… адвокатите също имат нужда да бъдат окуражавани и мотивирани, не само студентите по право.

 11. Боян Владимиров казва:

  Поздравления, колега! Отличен текст!

 12. Димитър Тотев казва:

  Речта си е много хубава, но друго повече ме впечатлява. Убеден съм, че няма друго обръщение към студенти по право, в който и да е български университет, което да е с тези послания. А те са:
  - морални,
  - злободневни (в положителен смисъл – имат предвид сегашни проблеми), и
  - реформаторски (критични към статуквото).
  Човекът е сам. „Страшната самота на борещия се за правдини“ е на Кристиян. Забележително е, какви вътрешни сили и инстинкт за идентичност трябва да имаш, за да не се претопиш в тези „среда“.

Вашият коментар