Перо го не хваща*

Министър-председателят на България предлага на Председателя на ВКС „да мине на негова територия“ и да го бие на избори.

Очаква се предложение и за по една канадска.
Междувременно репортерки могат да пипнат министър-председателя по мускула. Докато не са ги изпреварили три папи, дето са го галИли по главата.

Ехидството настрана.
Г-н Борисов доказва не само липса на ценности.
Той демонстрира пълно незнание, как функционира разделението на властите. Не злонамереност. Незнание.
Г-н Борисов шикалкави в обясненията си. Като го хванат в крачка, става агресивен. Белким мине, санким друг път не е успявал, чунким голяма работа е станала. Опасно е, човек с такива качества да ръководи моята държава.
Г-н Борисов хем казва, че член на ВСС раболепно му докладва вярност, хем че не е важно, кой точно е докладвалият. Важно е. Много е важно. А още по-важно е, че министър-председателят на Републиката не го смята за важно.

Доброто и злото са въпрос на избор, а свободата е вродена**. Но за да упражниш свободата на избор между доброто и злото, първо трябва да си годен да ги различиш.

Срам ме е от моя министър-председател.

_________________________
* Алеко Константинов
** Лозан Панов

14 коментара по “Перо го не хваща*”

 1. Стефан Тихолов казва:

  Жалка картина! Май и двамата ги направиха на папагали. Дали няма някой, който се подсмихва отстрани, защото с един изстрел е гътнал два заека?
  А реакциите на ВСС отпосле бяха съкрушителни, то ръкопляскания, то чудо… Христо Иванов беше прав с коментара – един sms изхвърли Конституцията на държавата ни през прозореца, не че преди него тя не беше на перваза. Много срамотия за толкова кратко време!
  Рано или късно(у нас по-скоро късно) всичко излиза наяве. И тук така ще се случи. Само дано има оцелели дотогава.

 2. vassil petrov казва:

  Мен не ме е срам от него, защото никога не съм гласувАл за него!

  Няма причина за срамуване от злото, срещу злото се реагира с бой, а не със срам.

 3. Ivo Nikolov казва:

  При положение, че самият Вие, г-н Таков – доцент по право, ни предлагате спасителната си бомба – съдебна реформа, чрез… (тук си сипвам) – ПРИВАТИЗАЦИЯ НА ОБВИНЕНИЕТО (в БГ условия!), кво толкова да се учудваме на правните познания на премиера?… и кво да кажем, че се възхищаваме на правната Ви сладкодумност, но се СРАМУВАМЕ ОТ ПРАВНАТА ВИ РАЦИОНАЛНОСТ ли? Ами, така си е! P.S. И кога ще се извините за тази глупост? От доста време чакаме да се разграничите от самия себе си КОНКРЕТНО по този въпрос! Дайте личен пример за самокритика и тогава с ЧИСТА СЪВЕСТ ще изискваме такава и от другите, заедно с Вас! Е, Вие сте на ход г-н доцент! Успех!

 4. Boreto казва:

  Този неграмотен примитив е срам за всеки мислещ човек в България! Но с избранника си ЦацАров въртят на пръста си целокупното народонаселения и ни правят на маймуни!
  С лакейското си поведение ВСС с нищо не утвърждава разделението на властите и не защитава независимостта на съдебната власт от изпълнителната! След като пожарникарят не знае какво означава то (разделението), ВСС трябва да го застави да се научи. Или да напусне премиерския пост.

 5. Росен Божинов казва:

  Поздравления за достойната позиция и блестящото участие в Панорама.Възвърнахте националния ми оптимизъм.Вие сте чест за нацията!
  Още един път адмирации!

 6. Г-н Таков,
  Отзовавам се на написаното като човек, който има две други образования, но не и юридическо, и все пак, в качеството ми на вещо лице, имам дългогодишен досег до правосъдието ни.
  Благородно Ви завиждам за широкия професионален мироглед и за способността да се изразявате концентрирано, но и забавно. А за това, че го и публикувате – адмирации!
  За краткост на изложението бих споделил някои мои мисли, възникнали по повод на прочетеното – във въпросителна форма:
  1. По повод седянката във ВСС с участието на Б.Б.:
   следва ли Л.П. да прекъсва работата на Съвета поради разбирането му, че телефонната му кореспонденция с Б.Б. е по-важна от приетия дневен ред?
   следва ли членовете на ВСС да неглижират решаването на предвидените в дн. ред на заседанието проблеми (за което им се плаща), с изслушването на спонтанно възникнали приумици на Б.Б.?
  2. По повод „съдебната реформа“:
   не Ви ли се струва, в това число и фразеологично, че вече болшинството забравиха какво точно е обект на тази реформа? Твърди се, че това е т.нар. „съдебна система“ – понятие, недефинирано по своята същност, обхват и функционална обвързаност. Усещането е, че фактически се преразпределя само съдебната власт. В тази връзка дали очакванията ни не са прекомерни – като говорим за система, може би е редно да си спомним, че скоростта на движение на кервана зависи от най-куцото магаре?
  3. В частност за съдебната експертиза:
   дали съдебната експертиза е част от т.н. „съдебна система“, или по-общо – от правосъдието ни?
   ако да, защо вече 15 г. единственото, което научаваме от органите на съдебната власт е, че няма концептуална яснота за същността и мястото й?
   какъв е характерът на отношенията, които възникват по повод назначаването на съдебна експертиза? Твърди се от съдебната практика у нас, обратно на възприетото в ЕС, че се касае за административно-правни отношения (т.е., ако правилно разбирам – за вменяване на обществено задължение на вещите лица). Ама нали Конституцията забранява принудителния труд (т. нар. „трудова повинност“)?
   много други?
  4. Защо, според Вас, броят на коментиралите на сайта прекрасно изложени Ваши виждания, намалява?
  5. Бихте ли предположили какво стана с онзи човек, който преди време дни наред стоя с домат в ръка пред ВСС?

 7. Стефан Тихолов казва:

  Е, днес се оказа, че е много добре всяка власт да си има шут, който да служи за бърсалка. Хептен за идиоти ни вземат, санким пък мине… ;-) Яне, Яне, воеводо, отиде на полза роду!

 8. ангел казва:

  Доц. Таков, искам да Ви поздравя за участието в Панорама. Бяхте съкрушителен! Най-хубавото бе, че в студиото присъстваше и вцепенената от Вас цеца, защото публиката имаше възможност да Ви СРАВНИ. С извинение за следващия израз, но много отчетливо лъсна колко е жалка цеца… А тази жена е на поста за втори път! Възмутително! Според Вас дали когато казахте за „удобните назначения“, тя си даде сметка, че попада в тази категория?

  И още нещо – освен размишленията Ви за удобните и кадърните назначения, абсолютно в десетката беше посочен и вторият фактор, който ни кара да сме нещастни – усещането за безнаказаност. Но тук вече трябва да повдигнем темата за оплетената в зависимости съдебна власт, което е дълга тема, а и оставката на Христо Иванов много ме натъжи. Видя се, че мафията не желае да пусне кокала. Прав сте и за трите начина, по които вреди прокуратурата и които споменахте в едно друго предаване. Вас Ви е срам от министър-председателя, а мен – от много хора на ключови постове: шефа на ВАС, председателя на Парламента,главния прокурор, министри и т.н и т.н

 9. Тодор Янчулов казва:

  Мойте уважения към вас г-н Таков. C удоволствие следя вашето мнение и ви подкрепям. Особено и изключително добро впечатление получих от вчерашното първо, за годината, предаване на г-н Василев – Панорама. Пожелавам ви успех и кураж! Радвам се , че има такива смели и умни хора като вас.

 10. Уляна Кьосева казва:

  Много харесвам коментарите Ви. Вие не просто сте много добър професионалист. В допълнение имате дарбата да увличате хората със смислени послания. Точно от такива хора като Вас уважаемата г-жа Политика у нас се пази като от чумави. Само че некадърниците я заливат с малки дози, но редовно -разредена сярна киселина и тя ходи уродлива. Но си трае.

 11. Гери казва:

  Много е освежително и здравословно човек да прочете или чуе публично в ефир истини, които от много години знае, но болшинството от говорещите сякаш не забелязват. Определено връща чувството за психическа нормалност. Благодаря за което! Мога само да се надявам броят на престрашилите се да говорят истини да се увеличи и най-накрая да сме свидетели на онзи tipping point, който отдавна чакаме да ни превърне в цивилизована държава.

  P.S. Беше ме срам от Б.Б. някъде от 2005-та, но вече ми е жал за него. Защо знам, че той никога няма да проумее мащабите на това, което извърши (с действие или бездействие) за досъсипването на България.

 12. Ivo Nikolov казва:

  Доц. Таков, дайте смислен отговор, защо цензурурате и не допускате коментарът ми? Само защото изразявам мение, което не съвпада и не славослови Вашето ли? При положение, че няма обидни квалификации и неприемлив език, кое Ви дава основание да цензурирате? Не бяхте ли радетел за демократичните свободи, вкл. и тази на изразяване и индивидуална воля? Моля, отговорете! Може и на e-mail-а, който попълних съобразно изискванията на страницата Ви, но за всеки случай – lawoffice.nikolov@yahoo.com! Не съм убеден дали Ви интересува, но след немотивираното и крайно неоснователното ми блокиране във Facebook страницата Ви, установявам, че имате същата странно затворена и нетипична за демократ „политика“ и в блога си. Не създавайте моля, негативна нагласа у добронамерен, макар и критичен колега, още повече, че неведнъж съм изтъквал изящната Ви сладкодумност!… Поздрави!

 13. Стефан Тихолов казва:

  Резилът очевидно продължава. То бива, то може, ама чак пък да ви заничаме под чаршафите и да ви четем sms-ите…!

  http://novanews.novatv.bg/news/view/2016/01/19/136869/%D1%87%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D1%81%D1%81-%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BC-%D0%BF%D0%B5%D1%82-%D0%B8%D0%B7%D1%85%D0%BE%D0%B4%D1%8F%D1%89%D0%B8-sms-%D0%B0-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8/

  Пък и какво му пречи на някой да скрие номера на лицето ББ под нечие женско име в телефона си? Дето се вика – като ще е конспирация, да си е както си требе.

  Проблемът не е в sms-a, проблемът е в реакциите след него. Защото не е срамно да се наакаш, ама като усетиш, че си го свършил, поне не трябва да мърдаш, че вонята се засилва.

  А по-голямата срамотия е за тия дето стават на крачета на нааканото и му пляскат с ръчички, па му викат и как хубаво миришело, че и пак го канят да се наака. Театро!

 14. Димитър Тотев казва:

  Какво иска изпълнителната власт от съдебната (представителите на изпълнителната от ВСС)? Какво иска управляващото парламентарно мнозинство от съда? Очевидно е, че съдебната система нищо не иска от другите две власти, освен приличен бюджет. В самата основа на разделението във ВСС на нормални и тези, които поискаха смяната на председателката, стои проблемът за правото като такова. Правото е неотделимо от текста, писменост, четене и говорене. Поглеждаме г-н Панов и имаме обосновано предположение, че човекът се е занимавал достатъчно с четене и писане. Поглеждаме онзи, дето не ще да каже, че е изхпратил тъпия SMS и виждаме, човек, за който могат да се направят различни предположения за основните му занимяния, но сред дях не е четене и писане. Кой от 12-те предложили смяната на председателката знае един език от държава от Западна Европа? Кой!? Снимката на SMS-а, мисля, е от телефона на Панов. Забелязахте ли, че в горния край на екрана има „Nachrichten“? Мога спокойно да предположа, че Панов чете Немски. България членка ри е на Европейския съюз? Българското право намира ли се от повече от десетилетие в процес на възприемане на норми на Европейския съюз? По-добре ли е във висшите съдебни органи хората да знаят някакъв европейски език и така да имат по-близка връзка с културата, от където България сега приема правни норми (на килограм)? Има няколко хиляди български граждани вече с дипломи от Германски правни факултети. Има също с такива от правни университети във Франция и Англия. Има ли ЕДИН съдия в български съд, с такава диплома? Няма! Полезно ли е за правораздаването в българския съд да стоят и хора, които са учили Европейско право в европейски университети? Да! Случва ли се нещо полезно в българския съд на институционално ниво? Не!
  Каквото иска парламентът от Съдебната власт, да си го поиска със закон. Но не, по лесно е да се посочи кой е главния и на него да се слугува. Защото с писане на закон е много по-трудно, отколкото с пъчене. И защо пред ВСС минава пъченето? Защото такива са хората. Те са извън писмения процес, от който правото е неотделимо. Те искат нещо да се случи извън протокола. Защото нямат култура на юристи. Дълбоко чуждо им е четенето и писането. Кой има интерес от хора, кадруващи в Съдебната система, които не уважават текста и процедурата. Ами другите, които не уважават текста и процедурата! Мафията! Ужас!

Вашият коментар