13-те опорни точки срещу съдебната реформа

Когато съдебната реформа се зададе, противниците й реагираха първосигнално и решиха, че с килограми и тъпота ще затрупат идеята. После разбраха, че не става. Сега вече ги е срам да са „против“ открито. И ги е страх.

Прибегнаха към интелекта или онова, което го замества при техните организми.

И родиха. Да видим, какво.

Новите опорни точки срещу съдебната реформа могат се обособят в четири групи.

Първа група: Отклоняване на вниманието и усилията към частни, ежедневни и сравнително дребни проблеми

Езикови проявления:

 • реформата трябва да се съсредоточи към недоделките в процесуалните закони (ГПК, НПК)“
 • „проблемът не е във Висшия съдебен съвет, а на „друго място“
 • „реформа, да, разбира се… ама не точно такава, а малко по-инаква“
 • „трябва да помислим зряло, да преценим задълбочено и да преценим мъдро“
 • „не е там проблемът на държавата и няма да се свърши тази работа така„.

Няма обаче да чуете, къде, аджеба, е проблемът и как ще се свърши работата.

 • Към тази група се включва и опитът за отклоняване и отсвирване на нещата към едно далечно и неопределимо бъдеще. Типичен представител е любимият ми „просветителски“ аргумент: „дайте да наблегнем на образованието, та като го оправим, след 20-30 години ще вземат да излизат блестящи юристи. И тя системата, сама ще си се оправи“. Разбира се, предполага се, че междувременно ще им преподаваме ние – че кой друг?

Цел – замазване, отлагане, изкривяване, обезсилване и най-добре – провал на реформата.

Хитрото на тая група опори е, че посочените проблеми безспорно съществуват; решаването им обаче няма да преодолее най-дебелите и болезнени в момента пороци на правораздаването. По същата логика – да вземем първо да се преборим с диабета, озоновата дупка, бездомните кучета и ниските заплати на учителите, а после да се захванем със съдебна реформа.

Всъщност, всеки трябва да си копае нивата. Проблемите в едно общество се решават паралелно. Подобни призиви целят, да отклонят обществена енергия от съдебната реформа и да я оставят да потъне в пясъците на въпроси, които интересуват само част от хората. Това са опити за отлагане на неизбежното и приличат на уговорките между пенсионерки по телефона – „Айде, Ветке, да се видим най-после – ама като се позатопли времето“. Вече е жега и се не трае, Ветке!

Втора група: Политически аргументи от тип „заклинание“

Езикови проявления:

 • „разделянето на ВСС е самоцелно“ (и ние няма да го подкрепим);
 • „нарушава се независимостта на съдебната власт“;
 • „цели се подмяна на хората“ (?) във ВСС, ВАС, ВКС и т.н. и т.н..

Заклинанията са по дефиниция леко слабоумни. Те затова са и аксиоматични. Носителите на такива послания никога не аргументират, нито се задълбочават. Те стрелят с къси глупости. Всяко пояснение би им съборило картонената кула.

Този тип аргументи са лозунгарски, аксиоматични и магически. Те въздействат върху обичливи привърженици, защото са от типа „айде, наш`те!“. Който си ви обича, няма да си ви и пита.

Ако накарате такъв аргументатор да обясни, какво точно е „съдебна власт“ и има ли разлика между нея и „правораздавателна система“, или като как всъщност точно и само по себе си се посяга на нейната независимост, или пък какво е съдържанието на тази независимост, ще чуете дълбоко хлъцване. Може да предизвикате и мозъчен инцидент.

Трета група: „Научни“ аргументи

Носителите на тия аргументи са по-извисени. Някои от тях дори вероятно си вярват. Неразбрали или забравили, за какво става дума в правото, те са се опили от хълцаща публика, която шъпне „Леле, как сложно го каза!“. За да аргументираш така е препоръчително, да си поне доцент. Изречения, по-къси от 17 реда са забранени. Обърканата пунктуация е предимство. Логическите грешки са задължителни. Връзката с действителността задължително трябва да е скъсана, а най-добре е, никога да не е била установявана.

Езикови прояви:

 • Позоваване на практика на Конституционния съд, съгласно която „както е известно“, е нужно Велико народно събрание за такава реформа. Обикновено се гарнира с вездесъщото решение № 3/2013 на КС. След клетва в решението и в значението му (без цитат, по възможност), се „обяснява“, че въз основа на него, реформата може да се инициира само от Велико Народно събрание

Това е т.нар. „рестриктивен“ аргумент.

Целта е да ни облъчат с идеята, че реформата е всъщност политически невъзможна – защото засега е практически немислимо, да се свика Велико народно събрание.

 • Другият тип „научен“ аргумент бие в точно обратната посока – че въобще няма нужда от промяна в Конституцията и реформата може да стане с просто изменение в Закона за съдебната власт.

С този аргумент пак се цели осуетяване на реформата, но по друг начин. Ако законодателните изменения не са предшествани от конституционна промяна, в удобен момент те ще бъдат атакувани пред Конституционния съд. В зависимост от „подходящ“ негов състав реформата ще бъде или осуетена, или осакатена, или най- малкото забавена.

Четвърта група: Ниска топка

Най-тривиалният аргумент. От архаичен тип. Обидно ниска топка, но има своя публика.

 • Първият тип от тази група е: „ние не сме корумпирани, дайте доказателства , че сме„. Обикновено се настоява на договор за подкуп, искат се писмени показания с нотариална заверка на подписа (задължително и от далия подкупа, и от получилия го). Като не се представят, настъпва тържество. Произнася се мантра за правовата държава, накърнени човешки права на заподозрения в корупция и той влиза целият в бяло – като Орешарски на прием при Иван Искров.
 • Другият тип аргументит е на атавистично ниво. Копае под дъното с народностна ирония от типа „Ти ли па че ми кажеш на мене“. С такъв тип аргумент се стреля предимно по чужденци. Негови мишени напоследък бяха френският посланик Ксавие дьо Кабан по повод казванията му за съдия Румяна Ченалова и за „гнилите ябълки“ и Моника Маковей. На посланика му казаха да се държи прилично и дипломатично – т.е. да си трае. На Моника Маковей й казаха, че нея и в Румъния не я обичат; камо ли в България.

Что делать?

В това многоговорене как да отсеем плявата от зърното и как да разберем кого да слушаме и от кого да се пазим? Много е просто, всъщност:

 • Виж, кой говори.

Ако лицето има дузина провали, десетки позори и плува в подозрения, просто спрете да слушате. Няма смисъл. Само ще ви облъчва с тъпота.

 • Ако някой говори неясно, това значи, три неща:
  • или сам въобще не разбира, какво приказва;
  • или ви лъже;
  • или и двете.

По думите на големия наш професор по право – Живко Сталев – „както лошата храна разваля стомаха, така и лошата духовна храна разваля разсъдъка“.

И още няколко неща:

 • · не гледайте сутрешен блок, в който прекъсват събеседника по три пъти на изречение и осем пъти в минута;
 • · не гледайте интервю, в което водещият е отишъл на крака в злачно-сенчест кабинет с ненатрапливи следи от късен сталински барок, та да подаде удобни въпроси на благосклонен властник;
 • · не гледайте предаване от типа „Всички гледни точки“, в който точките се представят едновременно и чрез надвикване на опонентите – минимум петима, без горна граница;
 • · не гледате рубрика, която неизменно завършва с думи на водещия „това е тема с продължение“;
 • · не гледайте разговор, в който бос в материята водещ смело обявява битка на крокодил в родното блато на крокодила и крокодилът го хапва на нафора;
 • · не изслушвайте допитвания до „обикновени хора“ по улицата или „на пряката ни телефонна линия“ по въпроси на атомната енергетика, рефинансирането на външния дълг и абстрактното изкуство;
 • · не бъдете аудитория на формати от типа „Срещи в градския нужник“;
 • · не гледайте водещ, който е допускал някой от изброените грехове.

11 коментара по “13-те опорни точки срещу съдебната реформа”

 1. Начева казва:

  С водещия ще се справим, няма да го гледаме и не го и гледаме! Какво да правим обаче с радетелите на юридическата мисъл, които са изпълнили препоръката Ви за академични постижения, снабдени са с аудитория, която понякога дори отказва да бъде такава, а академизмът им наподобява формат от предпоследната ви препоръка?

 2. gery plamenova казва:

  Уважаеми г-н Таков, някак си трябва да популяризирате тези неща до масите, щото ние, верните фенове :) , дето Ви четем, горе-долу сме наясно. Ама точно в сутрешен блок преди два дни кюстендилската саморазследваща метла ги редеше „точ в точ“ тези опорни точки. А гледащите сутрешния блок са много повече от тези, дето не гледат………….

 3. Росен Иванов казва:

  Кристияне, че какво да гледаме по телевизията, приятелю? Ами те и рекламите са не по-малко пошли от публицистичните предавания. Остана ни един „Сънчо“ само и това е! :)

 4. Румяна Павлова казва:

  Случайно ми попадна този материал. Подадоха ми го приятели. Вероятно защото съм говорила с тях в този тон. Грабна ме веднага с това, че както съм по-далече от конкретната материя (тема) за съдебната реформа, така я виждам представена кристално ясно. Още нещо, по аналогия може да се каже почтисъщото и за „реформите“ в здравеопазването, образованието, борбата с корупцията и сивата икономика, механизма за усвояване на европейските фондове, армията, полицията, решаване проблемите с ромското население и т.н. Това е нещо, което сякаш отдавна очаквах да прочета систематизирано и професионално. Самата аз отдавна по собствен път съм стигнала до изводи, заради които следвам правилата от казаното тук в подточката „И още няколко неща“. Наистина не гледам сутрешни блокове, вечерни новини, интервюта, речи на президента, изявления на премиера и тези около него, разни световно неизвестни хора, които дори не могат да преценят собствения си дребен ръст и огромни амбиции.

 5. Боряа Пирьова казва:

  Много ми харесва леката ирония с която авторът показва пълната безпомощност на опонентите и тяхната по принцип опозиционност – „няма да подкрепя, защото не искам да подкрепям промени. Добре си ми е в блатото“ (в този смисъл говори Корнелия Нинова)

 6. Стефан Тихолов казва:

  Вярно, интелигентно, и забавно поднесено. Както винаги.

 7. Уляна Кьосева казва:

  Вече любим автор. Поздравления и за този материал!

 8. Зад всеки един закон и допълнителни членове има тайни вратички, с които отивайки в съда всеки един може да се измъкне.Тогава тук е въпроса защо са написани така. Не би ли трябвало да работят за да помагат на невинните.Но както се казва в наказателното право, всеки е невинен до доказване на противното.Много ви благодаря за интересната статията и се надявам, че пак ще ни пишете по тази тема. законите и кой ги пише.

 9. Радев казва:

  Да, но какъв е евентуалният правилен подход, с цел провеждане на ефективна съдебна реформа? Дали се посочва такъв? И защо? Кому е нужна съдебна реформа и свързаното с нея постоянно пипане на законите, след като самият автор на горната публикация знае по – добре от мен и множеството четящи, че и най – лошият закон е добър, ако се спазва? Не е ли причината в нас самите? А ние не сме ли представени тъкмо от тези празнодумащи ТВ персони? Т.е. рибата се вмирисва откъм главата, ама и главата си е част от рибата, математически казано. От което пък следва, че ако ние сме рибата и ни е вмирисана главата, то ние също отдавна сме заминали на кино.
  С горното обобщение целях само да

 10. Радев казва:

  се аргументирам, че е нужно самите ние да се реформираме духовно. В никакъв случай не искам да засегна никого – това е моя теза, като в цялост подкрепям изложеното от автора, относно масовото непознаване на системата от страна на тези, които въпреки това неистово желаят реформирането й.

 11. савецкитрол казва:

  „Този документ е публикуван със финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.“
  Когато ти плащат, за да „имаш мнение“, рядко това мнение е твое, а още по-рядко е обективно.

Вашият коментар